Írsko Dublin - ako sme cestovali a ako sme bývali

Ako sme cestovali
Kedže Ryanair lieta z Bratislavy priamo do Dublinu voľba leteckej spoločnosti bola viacmenej jasná. Letenky sme kupovali s asi 2 mesačným predstihom a tak sme mali dobrú cenu, niekde okolo 75 € za spiatočný let. V roku 2015 som ale letel touto spoločnosťou do Londýna a ako to už u nízkonákladovky býva, bežné sedadlá sú hustejšie ako v autobuse a to je proste moc. Len nedávno sa mi dostala do pozornosti informácia o spoločnosti Ryanair že ich flotila sa skladá výlučne z lietadiel Boeing 737-800s (mimochodom najpredávanejšieho na svete) a že ich majú upravené pre 189 cestujúcich. Bežná konfigurácia je 160 sedadiel. Ale aj Ryanair má niečo ako prvú triedu len si treba doplatiť 16 € za prednostné sedadlá v prednej časti lietadla a to už sa panečku cestuje. Let bol pohodový a tak sme využili aj ponúkané platené pohostenie a dali sme si malú rundu whiskey aby sme mali v Írsku po pristátí lepšiu slovnú zásobu. Turbulencie samozrejme prišli presne v čase, keď som bol na vecku a vtedy máte proste málo rúk, neviete čo vlastne máte držať, či prkienko ktoré sa samé sklápa alebo sa držať aby ste nespadli alebo držať iné veci, proste dilema. Úžasný Boeing nás napokon bezpečne prepravil do nášho ciela. 
Po hladkom pristátí sme si hneď zakúpili trojdňový turistický lístok, ktorý platil na všetky druhy prepravy v celom Dubline a priľahlom okolí. Cena bola 17,50 € a ten sa nám teda parádne oplatil.
Keď sme už v posledný deň nemali platnú túto zázračnú zelenú kartičku, cestu z centra na ubytko sme si platili sami a bolo to niečo cez 2,50 €. No a túto cestu sme absolvovali asi 10 krát, plus sme sa hodne presúvali aj po meste a boli sme aj na výlete vlakom, kde karta platila tiež. Takže určite doporučujem. Jeden problém s dopravou sme museli vyriešiť v utorok deň nášho odchodu domov. Prvé autobusy začali premávať od 7:00 miestneho času (Inak všetci tam spia minimálne do deviatej a pivo Vám načapujú až poobede) a to už sme mali byť na letisku ktoré bolo minimálne 30 min. cesty ďaleko. Domáca, u ktorej sme bývali nám poradila že tam spoľahlivo funguje taxislužba na objednanie cez mobilnú aplikáciu Mytaxi a cesta na letisko by nemala byť drahšia ako 25 €.
Apku som si nainštaloval a naozaj fungovala bezchybne. Najprv sme ju odskúšali keď nás viezol veselý taxikár Tony Hallows asi tri km. A v deň nášho odchodu nás na letisko bezpečne a pohodlne dopravil Syed Hassan Athar z Pakistanu. Pýtal som sa aj na službu UBER proti ktorej sa taxikári búria, ale vravel že v Dubline sa neujali.
Pre úplnosť by som ešte spomenul, že po jednotlivých pamiatkach sme sa presúvali Hop on Hop busmi, ktoré sú špeciálne na tieto účely. Jeden deň jazdy bol zahrnutý v našej zelenej turistickej električenke, ktorú tam volajú LEAP CARD, no a jeden deň sme mali možnosť využiť autobusy z nášho Dublin Pasu. Tento sa mimochodom tiež doporučujem ak chcete pozrieť za deň aspoň tri atrakcie.

Ako sme bývali
Po prvýkrát sme sa rozhodli využiť ubytovanie cez portál Airbnb, kde ľudia ponúkajú svoje voľné ubytovacie kapacity. Môžete tu zohnať aj jednu izbu za 6 € na noc, alebo luxusný dom na vidieku za zlomok ceny, akú ponúkajú bežné hotely. Jedná sa teda o ubytovanie na súkromí bez recepcie, kde sa musíte dohodnúť s domácim, ako bude všetko prebiehať. Portál má svoje pomerne rozumné pravidlá a každý ubytovateľ ale aj hosť má svoje hodnotenie. Zo systému sa teda postupne prirodzeným výberom vylučujú zlé ubytovania alebo hrubí domáci (tým že dostávajú zlé hodnotenia) a zase naopak ak sa hosť správa hrubo alebo nechá po sebe neporiadok, ubytovateľ ho môže odmietnuť ubytovať alebo si dohodnúť vyššiu kauciu.
Naša domáca ISA mala na apartmán už cez 400 hodnotení, cena bola viac ako príjemná, čo bolo trošku podozrivé. Po príchode sme aj zistili prečo. Byt bol úplne v poriadku. Bolo tam čisto a všetko zodpovedalo popisu ako na internete. Štvrť, kde bol umiestnený už bola o niečom inom. Jednalo sa o okrajovú štvrť mesta, okolie bolo pomerne pochmúrne a špinavé, Hneď veľa nášho bytového domu bol kostol, kde bolo miestne komunitné centrum pre drogovo závislých. Tri domy oproti bolo jedno menšie väzenie. Toto nám ale nijakým spôsobom nemohlo pokaziť výlet, Zvyčajne sme z ubytka vypadli ráno do deviatej a vracali sa tiež až na večer. Nestretli sme sa so žiadnym incidentom ba naopak, blízko nášho dočasného domova sme si našli príjemný podnik kde sme pravidelne končili naše potulky. Po troch dňoch sme už boli skoro štangasti a domáci nás zavolali zahrať si s nimi aj nejaký turnaj v šipkách. Pri odchode sme byt pekne upratali a domácej som dal dobré hodnotenie, ako som si potom prečítal tak aj ona napísala že sme boli slušní a čistotní hostia. Portál Airbnb hodlám určite využívať aj naďalej pri svojich cestách.


Osoby a obsadenie
Keďže nikto z nás nemal so sebou selfiestick, tak máme iba dve spoločné fotky, vybral som túto lebo sa ku nej viaže ako inak, veselá historka. Predstavujem Vám teda našu kompletnú Dublinskú výpravu. Zľava je naša jediná dáma Janka Janíková, nasleduje Peter Janík, Peter Svátek a Peter Vrabec. V štýlovej Írskej krčmičke nás odfotil náš kamarát Jeff z Alabamy, ktorý na nás asi tak ľahko nezabudne. Popíjajúc pivo sme sa dali do reči a ponúkol sa že nám urobí spoločnú fotku. Tak sme sa mu popredstavovali. Nasledovalo niečo ako:
Jeff, Pítr, Jeff, Pítr ou, Jeff, Pírt oh realy, Jef (a Janka už len, neboj sa ja nie som Pítr.)

 Aj v Ryanair lietadlách si môžeš počas letu vystrieť nohy, len treba priplatiť.

 Radosť nad Anglickom.

 Toto som teda nepochopil, pravá točka obaríš ruku, ľavá točka zamrzne ti trošíčka.

Pohľad z HopOnHop autobusu na otáčací most (Samuel Beckett Bridge)

Pítr, Pítr, Jeff, Pítr

1. časť - Írsko Dublin – Low cost but maximum experience.
2. časť - čo sme v Írsku videli. 

Komentáre