Bulharsko autom 1.časť.

Príprava
Vybrať letovisko pre dvadsaťtri priateľov vo veku od 6 do 54 rokov, nebolo veru vôbec jednoduché. Absolvovali sme niekoľko stretnutí, kde sme sa väčšinou dohodli, že najbližšie sa dohodneme. Nakoniec sa to však podarilo a cieľová destinácia bola určená. Pri objednávaní zájazdu sa nás pýtali aká sme cestovná agentúra. Horúčkovité prípravy mohli započať. V deň odchodu bolo za sebou zoradených päť áut plne naložených batožinou a nedočkavými pasažiermi. Naša cesta sa začala. To čo sme na nej zažili sa Vám budem snažiť priblížiť v nasledujúcich riadkoch.

Maďarsko
Na cestu sme sa vypravili okolo desiatej doobeda a podľa prepočtov mala trvať približne dvadsať hodín. Slovensko-Maďarské hranice zívali prázdnotou. Po vstupe do šengenského priestoru sa colníci kamsi stratili. Na prechod cez krajinu sme zvolili cesty prvej triedy aby sme sa vyhli diaľnici.
Ľubo tvrdil, že aj tak pôjdeme rýchlo a nezdržíme sa pri Budapešti. Naša kolóna sa teda hnala po maďarskej rovine a ubiehali nám prvé kilometre cesty mimo Slovenska. Po čase sa vysielačkami, ktorými sme celú cestu udržiavali čulú rádiovú prevádzku, schválila prvá cik pauza. Podmienky boli optimálne, chlapci napravo k nižšiemu porastu a dievčence doľava hlbšie do kukuričného poľa. Ako si tam tak stojím a robím čo treba, zaujala ma nezvyčajná rastlina, ktorá sa tu hojne vyskytovala všade naokolo. Nespomenul som si ale na jej názov. Ponaťahovali sme stuhnuté svaly a mohli sme
pokračovať v ceste. Keď sme si sadali do auta. Ľubo mi hovorí. „Počuj na tom poli, nebola to marihuana ?“
Docvaklo mi kde som už tú rastlinu videl, na odznakoch, na tričkách a celkom nedávno v krimi novinách. Fičali sme ďalej smer juhovýchod.

Kečupová večera
V neskorších poobedných hodinách prišiel čas na prvú dlhšiu plánovanú zastávku. Chceli sme sa navečerať a oddýchnuť si ešte na území Maďarska. Boli sme aspoň čiastočne jazykovo vybavený a maďarská kuchyňa je celkom fajn. Asi tridsať kilometrov pred hranicami so Srbskom sme sa zastavili pri pekne vyzerajúcej Čárde. Na terase boli práve dva veľké stoly okolo ktorých sa pohodlne usadila celá naša početná skupina. Práve sa tu konala miestna rodinná oslava a tak sme to mali aj s typickou cimbalovou muzikou. Pri každom stole sedel jeden človek čo vedel reč našich južných susedov a mohlo sa začať objednávanie. Strhla sa pravá a nefalšovaná trhovnícka trma-vrma.
„Čo je to Paradicsomleves ?“
„Mám si dať rántotselet ?“
„Aha Krumplifózalék nie je to nadávka ?“
Postupne sme sa snažili poobjednávať pre každého niečo iné. Ak by to nevyšlo tak sme si porcie plánovali povymieňať. Obsluhujúci čašník mal z nás trochu veľkú hlavu ale nakoniec všetko zapísal a asi aj pochopil. Oznámil nám, že vzhľadom na veľkosť objednávky budeme čakať asi tridsať minút. O chvíľu nám priniesol objednané nápoje a hneď sa nám lepšie čakalo. Po avizovanej polhodine nám začal obsluhujúci peronál nosiť jedlá. Všetko vyzeralo dobre, a jedna vôňa sa miesila s druhou. Takmer každý bol so svojou porciou spokojný až na Petra. Všetci čo ho poznáme vieme o jeho striktnom dodržiavaní pravidla oddelenej stravy. Mäso má byť oddelené od prílohy centimetrovou medzerou a tanier nesmie obsahovať žiadnu kapustu, kečup, horčicu proste žiadnu inú prílohu. Zo všetkého najviac vždy zdôrazňuje „Žiadny kečup.“ Pri objednávke to čašníkovi osobitne prízvukoval. Boli sme však už hodne na juhu a v chaose ktorý sme vytvorili si to maďar asi zle vysvetlil. Proste Petrova porcia obsahovala chutne vyzerajúce zemiaky, krásny kus bravčového mäsa a všetko to bolo podliate dvojitou dávkou kečupu. Keď porcia spočinula na stole a nebolo pochýb že pre koho je určená, Peter najprv začal meniť farby z bielej na červenú potom na zelenú a nadávať, až sme mali obavy aby mu naši hostitelia predsa len niečo neporozumeli. Našťastie sa našla dobrá duša, ktorá si s ním jedlo vymenila. Odvtedy ho vždy provokujeme či si nedá extra porciu kečupu k čomukoľvek.

Srbsko
Okolo šiestej poobede sme dorazili na hranicu Srbska. Čakal nás prvý prechod cez colnicu. Na priechode išlo všetko hladko a nebola veľká kolóna. Všetci sme prešli a hneď za hranicami sme si šli zmeniť peniaze. Brali sme sumu len presne na jedno tankovanie a mýtne poplatky. Nemali sme v pláne nikde stáť, čakal nás nočný prechod. Pri vystupovaní sme si nemohli nevšimnúť povznesenej nálady posádky jedného z našich áut.
„Fraňa Kráľa, že ktorý je Fraňa Kráľa.“ opakovali dokola a pokaždé dostali záchvat smiechu.
Keď sa už dorehotali, vysvetlili nám, že colník si zobral ich pasy a postupne kontroloval každého pasažiera. Pri pohľade do posledného pasu omylom neprečítal meno ale adresu. „Fraňa Kráľa 16.“
Našťastie bol to chápavý colník a nechal si vysvetliť že sme Fraňa Kráľa nezabudli na Slovensku ani nemáme falošný pas, ale dvaja z našich súpútnikov tam majú jednoducho trvalý pobyt.

Prvá hliadka – Al Kaida
Pri šoférovaní sme sa podľa možností striedali. Práve v Srbsku sme sa prvýkrát menili. V aute kde zabudli Fraňa Kráľa sa za volant posadil Vilo a viedol našu kolónu cez prvé Srbské dedinky a mestečká.
Hneď v prvej ho zastavila policajná hliadka. Išli sme predpisovo a tak sa jednalo len o bežnú kontrolu dokladov. Trošku nás zarazilo, že jeden z členov cestnej kontroly má v rukách samopal značky kalašnikov. Vilo zdvorilo podal pas a začal sa uškŕňať. Policajt sa pozrel do pasu potom na vodiča zase do pasu. Niečo sa mu nezdalo. Vilo to už nevydržal a povedal úplne jednoduchú vetu „Usáma ?“
Príslušník ozbrojenej stráže mal dobrú náladu a ukázal Vilovu fotku aj kolegovi zo samopalom.
Obaja sa začali smiať, vrátili mu doklady a kývli aby sme pokračovali v ceste. Na najbližšej benzínovej pumpe Vilov pas koloval z ruky do ruky a všetci sme obdivovali jeho pätnásť rokov starú fotku. Svorne sme skonštatovali, že chýba mu len turban a samopal. Po pár kilometroch sme sa konečne dostali na diaľnicu a naša cesta sa mohla mierne zrýchliť. Teda sme si to mysleli.





Komentáre